Mælk og mælkeprodukter anses for at være medvirkende årsag til mange helbredsproblemer. Og ikke uden grund, for al den mælk, der sælges i butikkerne i Danmark er pasteuriseret. Frisk mælk indeholder vigtige fordøjelsesenzymer, bl.a.:
- Laktase, der muliggør fordøjelse af laktose (mælkesukker)
- Fosfatase, der er essentiel for optagelsen af calcium
- Lipase, der er nødvendig for optagelse af essentielle fedtsyrer fra mælken.
Pasteuriseringen ødelægger enzymerne. Derfor er optagelsen af bl.a. calcium fra pasteuriseret mælk meget ringe . Også de gavnlige mælkesyrebakterier og en del vitaminer ødelægges ved pasteurisering. F.eks. B12-vitamin og B6-vitamin ødelægges. Desuden ødelægges en del af de essentielle Omega-3 fedtsyrer i mælkefedtet.
Hvis man lider af laktoseintolerence ved indtagelse af pasteuriseret mælk, så kan det godt være, at man stadig kan drikke upasteuriseret mælk uden problemer, fordi den indeholder laktase-enzymet, der gør det muligt for organismen at fordøje laktosen.
Statistikker viser, at de lande, hvor befolkningen drikker mest mælk, har størst forekomst af knogleskørhed. Det ville nok være anderledes, hvis man skiftede den pasteuriserede mælk ud med frisk mælk, så kalken og andre mineraler i mælken kunne optages.
Ødelæggelsen af enzymer begynder ved en temperatur på under 50 grader Celsius. Ved pasteurisering anvendes en temperatur på minimum 72 grader C i 15 minutter, hvilket enzymerne ikke tåler. Langtidsholdbar mælk varmes helt op til omkring 130 grader C, hvilket bevirker at endnu flere vitaminer ødelægges.
Naturligt mælkefedt i upasteuriseret mælk har et højt indhold af essentielle omega-3 fedtsyrer. Mælkefedtet er vigtigt for optagelsen af de fedtopløselige vitaminer (A, D og E) samt mineraler fra mælken. Det er derfor ikke nogen god ide at fjerne det meste af fedtet fra mælken som det er sket i skummetmælk, letmælk og minimælk.
Kilde: Dr. Mercola
I upasteuriseret mælk bevares vitaminer og de gavnlige mælkesyrebakterier, der ellers ødelægges ved pasteurisering. Frisk mælk må ikke sælges i butikker i Danmark. Så indtil lovgivningen ændres, så kan man desværre kun købe frisk mælk fra de mælkeproducenter, der sælger ved stalddøren.
Endnu bedre er upasteuriserede surmælksprodukter som f.eks. tykmælk, der har et højt indhold af gavnlige mælkesyrebakterier. Det er ret nemt at lave sin egen tykmælk af frisk mælk.