fbpx

Fermenterede  fødevarer vs probiotiske kosttilskud: Er det bedre end det andet?

 

 

Din tarm beskyttes med organismer – omkring 100 billioner eller 1,5-2 kg små bakterier. Faktisk har du flere bakterier i din tarm end du har  celler i din krop. Desuden har mange af disse bakterier sundhedsmæssige fordele. Bakterier, der hjælper værten, betegnes som “probiotiske”, fordi de er levende organismer, der giver fordele, i dette tilfælde dig. Probiotisk betyder bogstaveligt “for livet”.

 

En måde at nyde disse fordele er at spise fermenterede fødevarer. En anden måde er at tage et af de mange probiotiske kosttilskud, du køber hos en fødevarebutik. Probiotiske kosttilskud vokser i popularitet, fordi folk ønsker de fordele, som probiotika tilbyder, men ikke altid vil spise fermenterede fødevarer. Kan du få tilsvarende fordele ved at tage et probiotisk tilskud eller er probiotiske fødekilder bedre?

 

Hvad er fermenterede fødevarer?

 

Fermenterede  fødevarer har eksisteret i århundreder. Faktisk kan fødevarer, som indeholder naturlige probiotika på grund af fermentering, spores tilbage indtil 10.000 år siden, selvom udtrykket probiotikum kun blev vedtaget omkring 35 år siden. Fermenterede  fødevarer, du er mest bekendt med i dag, er fermenterede  mejeriprodukter som yoghurt. Men kefir, en fermenteret form for mælk, vokser også i popularitet. Alligevel er fermenteret mejeri ikke den eneste måde at frø din tarme med sunde bakterier på. Du er sandsynligvis bekendt med surkål, en gæret kålret, der er populær i Tyskland, men du kan gære de fleste grøntsager hjemme, hvis du følger de korrekte sikkerhedsforanstaltninger.

 

Det er ikke svært at fermentere grøntsager, men ikke alle grøntsager har en behagelig smag efter gæring. Nogle af de bedste muligheder fra et smagssynspunkt er agurker, bønner, grønne tomater, radiser, rober, pastinakker og kål. Du kan finde instruktioner til gæring af en række grøntsager online. Disse grøntsager, der en gang er gæret, har en meget lang holdbarhed.

 

Derudover øger gæringen næringsstoffernes tilgængelighed af grøntsager. Nogle grøntsager indeholder store mængder phytater, forbindelser, der reducerer absorptionen af ​​nogle mineraler, herunder zink og jern. Gæring reducerer fytater i grøntsager og derved øger mineralabsorptionen. Plus, når du spiser fermenterede grøntsager, får du også fordelene ved de mange vitaminer og phytochemicals i veggies også.

 

Er probiotiske kosttilskud en god erstatning for gærede fødevarer?

 

Slukning af en probiotisk pille lyder som en simpel måde at få de sunde bakterier på dig. Der er dog bestemte fordele ved at få probiotiske bakterier fra fermenterede fødevarer frem for et probiotisk tilskud. For en fermenteret mad frø din tarme med en række bakteriearter, mens et probiotisk tilskud kun har et begrænset antal af de arter, som man menes at være mest gavnlige. Men der er stadig meget, vi ikk kender til  probiotika. Indeholder de nuværende kosttilskud på markedet de “bedste” dem?

 

Et andet problem: Indeholder probiotiske kosttilskud og fermenterede fødevarer ENHED bakterier for at gøre en forskel? Forskning viser, at du har brug for mellem hundrede millioner og en milliard bakterier pr. Servering af fødevarer for at give sundhedsmæssige fordele. Gærede fødevarer, generelt, tilbyder denne mængde bakterier pr. Portion og mere. For eksempel indeholder de fleste kommercielle yoghurt med aktive kulturer denne mængde.

 

Nogle probiotiske kosttilskud falder kort

 

Hvad med kosttilskud? Probiotiske kosttilskud kan annoncere, at de indeholder den nødvendige mængde bakteriekolonier – men gør de virkelig? Consumer Lab gennemførte en uafhængig vurdering af en række probiotiske kosttilskud. Baseret på deres resultater indeholder ikke alle probiotiske kosttilskud den angivne mængde af organismer. Derudover dør nogle af bakterierne, når probiotika sidder på hylden, over tid. Fabrikanter tilføjer normalt flere kulturer for at kompensere for dette og vise en “bedste” dato på flasken. Hvis du bruger tilskuddet før denne dato, skal du teoretisk få mængden af ​​bakterier, der er anført på etiketten. Men nogle virksomheder bruger “på tidspunktet for fremstillingen” til at angive antallet af organismer. I dette tilfælde kan produktet indeholde færre organismer end angivet, da det angiver mængden på det tidspunkt, hvor produktet blev fremstillet. Chancerne er, det er tabt styrke, når du slukker det.

 

En anden fordel ved fermenterede fødevarer over et tillæg er fermenterede grøntsager, selv mælk, indeholder ikke-fordøjelige kulhydrater, der er “præbiotiske”, hvilket betyder, at de giver og fremmer væksten af ​​sunde tarmbakterier. Så du leverer gode bakterier med den ernæringsmæssige støtte, de har brug for at trives, når du får probiotiske bakterier fra visse gærede fødevarer. Yoghurt selv har både probiotiske bakterier og ufordøjelige carbs, som bakterier bruger til næring.

 

Hvis du stoler på yoghurt som en kilde til probiotika

 

Yoghurt kan være en anstændig kilde til probiotiske bakterier, så længe du vælger klogt. Se efter en mærket “indeholder l