fbpx

E-vitamin og omega-3 beskytter kredsløbet mod skader forårsaget af luftforurening

 

E-vitamin og omega-3 beskytter kredsløbet mod skader forårsaget af luftforurening.

Vi udsættes alle for luftforurening. Mere eller mindre. Men nu viser et nyt studie, at tilskud med E-vitamin og omega-3 fedtsyrer virker som en dynamisk duo, der i højere gr

ad beskytter cellerne og kredsløbet. Det skyldes blandt andet, at E-vitaminet er en kraftig antioxidant, og at omega-3 fedtsyrerne modvirker inflammationer.

Når vi udsættes for luftforurening og indånder diverse miljøgifte, udsættes vi for frie radikaler. Det er nogle aggressive molekyler med en uparret elektron, og i jagten på en ekstra elektron angriber de blandt andet vores celler og laver kædereaktioner, som bidrager til celleskader, åreforkalkning, sygdom og forfald.

Vores eneste værn mod de frie radikaler er forskellige antioxidanter som E-vitamin, der ved at afgive en elektron kan gøre en ende på de frie radikalers kemiske aktivitet.
Kroppen udsættes for oxidativ stress, når der er en forstyrret balance mellem frie radikaler og antioxidanter, så derfor skal vi være velforsynet med antioxidanter. Det er også vigtigt med stærke cellemembraner, som især består af kolesterol, omega-3 og omega-6.

Studiets resultat

Studiet blev udført af forskere fra Shanghai Jiao Tong University Shool of Medicine, og de udsatte rotter for et bestemt partikel (PM2.5) i forurenet luft for at studere skaderne. Fjorten dage forinden havde forskerne opdelt rotterne i tre grupper. Den ene gruppe fik E-vitamin, den anden gruppe fik omega-3 fedtsyrer, og den tredje gruppe tik begge tilskud. De tre grupper blev så sammenlignet med en kontrolgruppe, der fik placebo (fysiologisk saltvand)
Forskerne fandt, at kombinationen af tilskud med E-vitamin og omega-3 fedtsyrer havde en større effekt, end hvis man gav de to tilskud isoleret. Forskerne fandt også, at rotterne, der fik tilskud, havde færre skader på hjertet, i forhold til kontrolgruppen.
Den forebyggende behandling med E-vitamin og omega-3 fedtsyrer kunne signifikant hæmme rotternes dannelse af nogle stoffer kaldet cytokiner, som er involveret i inflammatoriske processer.
Ifølge forskerne kan studiets resultater være en ledetråd og hjælp, når vi gerne vil beskytte kredsløbet og hjertet mod oxidativ stress forårsaget af luftforurening og farlige partikler som PM2.5.
Studiet er publiceret i Chemosphere, 2017

Derfor kan luftforurening skade kredsløbet

Adskillige studier har afsløret, hvordan luftforurening ikke alene skader luftvejene men også kredsløbet. For de frie radikaler fra luftforureningens partikler får blandt andet LDL kolesterolet til at harskne, og det er denne proces, som fremmer risikoen for celleskader, åreforkalkning og blodpropper. Og ikke kolesterolet som sådan, da det er et livsvigtigt stof for alle celler samt dannelsen af D-vitamin, kønshormoner og stresshormoner.
Det handler altså om at beskytte kroppen mod oxidativ stress, og ifølge studiet kan risikoen for kredsløbssygdomme og andre kroniske sygdomme blive reduceret, hvis man både indtager tilskud med E-vitamin og omega-3 fedtsyrer.

Omega-3 fedtsyrer

Ifølge studiet kan tilskud med omega-3 fedtsyrer hæmme de inflammatoriske processer, som de frie radikaler også kan forårsage i cellernes fedtholdige membran. Omega-3 fedtsyrerne har i det hele taget mange fysiologiske funktioner. Derfor er det vigtigt at få nok af denne fedtsyre. Fed fisk og tilskud med fiskeolier indeholder omega-3 fedtsyrerne DHA samt EPA, som er inflammationshæmmende.
Vegetabilske kilder som hørfrøolie indeholder omega-3 fedtsyren ALA, men mange har svært ved at omdanne ALA til EPA, grundet træge enzymprocesser, og derfor har de mere glæde af de animalske kilder.

E-vitamin

Ifølge forskerne er E-vitaminet ikke alene en effektiv antioxidant. E-vitaminet kan også reducere nogle bestemte markører for skader af proteiner og lipider (fedtstoffer m.v.)
I USA antages det, at størstedelen af befolkningen ikke får nok E-vitamin gennem kosten, og vi kan måske forvente den samme tendens herhjemme. Det skyldes, at mange moderne mennesker indtager en føde, hvor råvarerne er raffineret og forarbejdet så meget, at de er udpinte for E-vitamin og andre næringsstoffer. Den udbredte fedtforskrækkelse har også bidraget til en mindre indtagelse af E-vitamin, som netop er bundet til fedtstoffer, og hvor uspolerede planteolier, nødder, mandler, kerner, frø, fuldkorn og avokado er gode kilder.

Reference

Gary Scattergood. Dynamic duo of vitamin E and omega-3 reduces cardiovascular injury caused by pollution. NUTRA ingredients-asia.com
http://www.nutraingredients.com/…/Dynamic-duo-of-vitamin-E-…